Чланови Подружнице у Темишвару

Темишвар, 23. октобар 2015. – Чланови Подружнице Друштва математичара Србије Панчево, уз финансијску помоћ Покрајинског секретаријата за образовање, посетили су Српску теоретску гимназију „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару и са колегама разменили искуства у раду.

Домаћински пријем у школи су приредили госпођа Вера Арсин, стручни сарадник и господин Предраг Момиров, наставник математике. Том приликом чланови Подружнице су се упознали са богатом историјом школе, данашњем њеном функционисању, текућим проблемима наставе на српском језику, начином финансирања и статусом наставника ове српске школе. Такође, чланови Подружнице су се упознали са наставним плановима и уџбеницима по којима раде, али на досада указаној помоћи нашој школи у Румунији и са евентуалним потребама која школа има.

Ова школа обухвата наставу основне школе и гимназије и број ученика сукцесивно опада, нарочито последњих година, што се може објаснити тренутним дневним политичким приликама. Сама школа учествује у многим међународним пројектима. Има успостављену сарадњу са Градом Кикиндом и школама из Вршца, док од са Панчевом до сада није било прилика за сарадњу, са изузетком Регионалног центра за таленте.

Након припремљеног предавања, развијена је веома срдачна и инспиративна дискусија о могућим различитим облицима сарадње. Домаћини су изузетно заинтересовани за похађање наших семинара стручног усавршавања, размену ученика, присуство њихових ученика на нашим такмичењима, организовање математичких турнира, посету Београду, обогаћивање њихове библиотеке српском литературом као и свим осталим облицима сарадње која би резултирала учесталијим контактима њихових ученика са матицом. С обзиром да је састанку присуствовао и Оливер Петковић, помоћник покрајинске секретарке за спорт и омладину, на наш позив, дискусија је вођена и на тему институционалне подршке младим талентима у Румунији.

У нашој делегацији је био и присутан представник Викимедије Србије, асистент на Математичком факултету у Београду,Ђорђе Стакић, који је школи оставио велики број брошура о коришћењу Википедије у настави, као веома интересантном облику сарадње и комуникације на српском језику.

Састанак смо напустили са много идеја и планова, који ће се надам се у даљем временском периоду реализовати кроз акциони план наше Подружнице. У сваком случају следећи сусрет ће резултирати конкретним активностима и потписивањем меморандума сарадње.

Након посете школи, уприличен је заједнички ручак и кратак обилазак Темишвара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *