Историјат

Подружница друштва математичара Србије-Панчево активно ради на територији Града Панчева од 4.3.1977. године, најпре у оквиру Друштва математичара, физичара и астронома САПВ. Називи подружнице су се формално током година мењали у складу са друштвеним окружењем и односима. Данас Подружница делује у оквиру Друштва математичара Србије. Оснивачка Скупштина је одржана у просторијама Просветно–педагошког завода, на иницијативу професора Миленка Лилића. На списку оснивача записано је десет имена и то:

 1. Марошан Емил
 2. Милаков Ђорђе
 3. Лилић Миленко
 4. Митић Спира
 5. Јанузовић Мара
 6. Богдановић Стојан
 7. Јордановић Живко
 8. Живанов Стеван
 9. Урошев Властимир
 10. Милунов Жива

Јавним гласањем изабран је први председник подружнице, проф. Гимназије Каменко Иланић, подпредседник, проф. Александар Станисављевић и секретар, РавићСлавица, наставник Основне школе „Олга Петров“ из Банатског Брестовца. У записнику Оснивачке Скупштине стоји: „О предлогу оснивања ДМФА САПВ вођена је жива дискусија и сви дискутанти су истицали неопходност оснивања једног оваквог удружења које ће стручно да помаже све своје чланове. Истакнуто је да је неопходно основати ову Подружницу, нарочито сада када се спроводи реформа школског система. Из дискусије јасно излази закључак да је велика штета што Подружница није раније основана јер би знатно олакшала рад својих чланова на спровођењу реформе школства“.

Од тог времена Подружница наставља са радом, мање или више успешно, следећи своју своју општу мисију струковног друштва и сналазећи се врло често у тешким организационим и друштвеним околностима, користећи углавном ресурсе Панчевачких школа у погледу опреме, простора и кадра финансирајући се из чланарине њених чланова.

Подружница је имала и неколико председника: Др Саво Ћебић (1986-2005), Соња Суботић Пурић (2006-2011), Стеван Пујић (2011-2014) и Елизабета Грајфенштајн Милошевић (2014-данас).

Данас Подружница прати визију и мисију Друтштва математичара Србије (ДМС). Бави се питањима наставе математике и рачунарства у основним и средњим школама, откривањем, неговањем и развијањем обдарених математичара и програмера. Бави се питањима статуса и заштите математике и наставника математике и информатике кроз одговарајуће организационе форме:

 1. Одржавањем стручних скупова, трибина, конференција, радионица, семинара у складу са одредбама Правилника о стручном усавршавању наставника, поштујући образовне стандарде и препоручене компетенције наставника.
 2. Промовисањем примера добре педагошке праксе,организовањем угледних часова, прикупљањем и систематизацијом наставног материјала и уједначавањем наставних планова и програма.
 3. Промовисањем информационих технологија и мултимедијалних садржаја у наставном процесу, кроз систематичнију едукацију наставника.
 4. Сарадњом са другим подружницама ДМС.
 5. Сарадњом са локалном самоуправом и учествовањем у акцијама, манифестацијама, конкурсима и пројектима исте.
 6. Сарадњом са Регионалним центром за таленте Панчево и осталим сродним друштвима (Еуклид) из окружења.
 7. Сарадњом са научним и образовним институцијама чија је делатност везана за математику и рачунарство.
 8. Сарадњом са Покрајинским секретаријатом за образовање, управу и националне заједнице, Министарством просвете, науке и технолошког развоја.
 9. Сарадњом са синдикатима и сличним организацијама просветних радника.
 10. Организовањем ученичких такмичења, летњих и зимских школа разних облика ваннаставних активности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *