Илија Серафимовић, међу најуспешнијим решаваоцима конкурсних задатака

У последњем броју математичког листа објављен је списак најуспешнијих решавалаца конкурсних задатака за школску 2015/16. Једини Панчевац који се нашао на овој листи је Илија Серафимовић, ученик VI-4, ОШ „Мирослав Антић“.

Илијин таленат за математику прва је приметила учитељица Невенка Петровић, док је од петог разреда кроз математичку секцију, рад са њим наставила одељенски старешина и професорка математике Радица Миловановић. Вредан рад довео је до тога да је освајао награде на свим такмичењима из математике на којима је досад учествовао од школског до окружног нивоа. Осим што што се бави математиком, Илија већ пет година тренира кошарку, а оно по чему је познат у свету, је решавање и компоновање шаховских проблема.

ilija-serafimovic-1Проблемским шахом почео је да се бави са девет година уз ментора Марјана Ковачевића, велемајстора проблемског шаха. Већ после пар месеци објављен му је први проблем у листу „Политика“. За три године бављења проблемским шахом Илија има 33 објављених и 28 награђених радова на јуниорским и сениорским турнирима широм света. О њему су објављени текстови у часописима у Русији, Украјини, Македонији, Словачкој, Израелу и Аустралији. Љубав и посвећеност, крунисана је на конгресу Светске федерације за проблемски шах који је током августа одржан у Београду. Илија је тада у конкуренцији јуниора до 18 година, освојио титулу првака света у компоновању помоћних матова у два потеза и друго место у компоновању матова у два потеза.

Осим шаховском композицијом, Илија се успешно бави и решавањем шаховских проблема, где је троструки узастопни првак Србије. Титулу је 2014. године освојио у конкуренцији до 10 година, а 2015. и 2016. године у конкуренцији до 14 година. Да је и овој дисциплини у самом светском врху Илија је доказао освајањем је првог места на Отвореном симултаном првенству Израела у решавњу шаховских проблема за јуниоре до 18 година. Највеће успехе постигао је на Светским симултаним решавачким такмичењима где је 2015. године освојио треће место у конкуренцији до 12 година, а ове године и титулу најбољег на свету у истој конкуренцији.

Остаје да Илији пожелимо да и даље настави са овим сјајним резултатима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *